Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: "ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ" ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗ

Η γαλάζια αγελάδα του  βραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Τσιαμπούση είναι από τα πρώτα ελληνικά βιβλία του φθινοπώρου που περιμέναμε να εκδοθούν. Ο Βασίλης Τσιαμπούσης μέσα από το μυθιστόρημά  του που βασίζεται σε αυτοβιογραφικές αφηγήσεις  ενός υπαρκτού προσώπου συνθέτει τον κεντρικό πυρήνα της δράσης των πολιτικών προσώπων της Ανατολικής Μακεδονίας. Υπαρκτά και πραγματικά, ως ένα βαθμό είναι και τα γεγονότα που περιγράφονται, όπως βέβαια και οι τόποι που αποτελούν το γεωγραφικό σκηνικό της υπόθεσης, αλλά και πολλά από τα ιστορικά και τα άλλα πρόσωπα που μνημονεύονται είτε με το αληθινό τους όνομα (Αντώντσαους, Κωνσταντίνος Κωσταντάρας, ταγματάρχης Μίλερ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωστής Στεφανόπουλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κ.ά.) είτε με άλλο όνομα. 


Αποσπάσματα από το βιβλίο
«Άλλοι που αντέδρασαν αμέσως εναντίον των κατακτητών ήταν οι ντόπιοι κομμουνιστές. Εκείνα τα χρόνια στην Ανατολική Μακεδονία το ΚΚΕ είχε μεγάλη δύναμη, επειδή πολύς κόσμος δούλευε στα καπνομάγαζα και επηρεαζόταν από τα συνθήματα του κόμματος για καλύτερες συνθήκες εργασίες και υψηλότερα μεροκάματα. Κατά την δικτατορία του Μεταξά πολλοί από τους καπνεργάτες κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν, απολύθηκαν από τις δουλειές τους, αλλά από αυτά που έπαθαν εξοικειώθηκαν με την παράνομη δράση. Όταν λοιπόν, οι Βούλγαροι μπήκαν στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές ήταν προετοιμασμένοι για σοβαρή αντίσταση εναντίον τους, ιδίως μετά τον Ιούνιο του 1941, που οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη Σοβιετική Ένωση. Οι περισσότεροι κομμουνιστές, εξ’ άλλου, δεν είχαν και άλλη επιλογή. Γιατί, όταν έφυγαν οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι από την περιοχή, που όλοι τους σχεδόν ήταν «χαμουτζήδες», παράτησαν στα αστυνομικά τμήματα λίστες με τα ονόματα των κομμουνιστών» (σελ.57-58).

«Κάποια στιγμή με την βοήθεια του Κωνσταντίνου Ροδόπουλου, προέδρου της Βουλής και αδερφού του γνωστού συγγραφέα Μίτια Καραγάτση, ο Γραμμένος διορίστηκε πραγματογνώμονας καπνού στην «Αυστροελληνική» της Καβάλας. Υποθέτω, ότι τον βόλεψαν μακριά για να μην μπλέκεται στα πόδια των Καραμανλήδων και τους μπερδεύει. Όσο για τον Ροδόπουλο, αυτός ήταν νομικός σύμβουλος της «Αυστροελληνικής», χωρίς όμως να ασχολείται με τα τρέχοντα θέματα της επιχείρησης. Είχε προσληφθεί από την μητρική εταιρία που είχε την έδρα της στην Βιέννη. Αυτόν οι αδερφές του Καραμανλή τον καλούσαν στα τραπέζια τους και σε αυτόν πιθανώς απευθύνθηκαν για να τακτοποιήσει τον γραμμένο, ή να τους το πρότεινε και μόνος του»(σελ.158).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Δράμα. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων "Η Βέσπα και άλλα επαρχιακά διηγήματα" (1988), "Χερουβικά στα κεραμίδια" (1996), "Η γλυκιά Μπονόρα" (2000), "Να σ' αγαπάει η ζωή" (2004) και το μυθιστόρημα "Εκτός έδρας" (1993). Η συλλογή διηγημάτων του "Να σ' αγαπάει η ζωή" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη και μεταφράστηκε στα αλβανικά. Το 1996 επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος "Δόξα Δράμας, 1918-1965" και το 2006 το λεύκωμα "Ελπίς Δράμας, 1922-1969" (ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας). Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού "Δίοδος 66100". Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου