Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ


Η Ηρώ Παπαμόσχου στο νέο της βιβλίο αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία της Τατιάνας Παπαμόσχου, του κοριτσιού που το 1977 σε ηλικία 13 ετών πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη  "Ιφιγένεια εν αυλίδι" αφήνοντας κοινό και κριτές άφωνους τόσο σε διεθνές όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορία της  μικρής Τατιάνας και του διάσημου δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη ξεκίνησε μέσα σε μία λάθος πτήση, καθώς η μοίρα θέλησε να τους ενώσει. Ο Κακογιάννης από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε την Τατιάνα ήξερε ότι αυτή θα είναι η πρωταγωνίστρια του. Αυτή θα ενσάρκωνε την τραγική ηρωίδα. Η Τατιάνα φάνηκε αντάξια των προσδοκιών του και παρά το νεαρό της ηλικίας της δούλεψε σκληρά ακολουθώντας τις συμβουλές του και πέτυχε το σκοπό τους κάνοντας τον Κακογιάννη περήφανο για την επιλογή του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την μοιραία συνάντηση της μικρής Τατιάνας με τον σπουδαίο δημιουργό, τις συναντήσεις τους και τις ώρες που περνούσαν μαζί για τις ανάγκες της ταινίας, τις αντιδράσεις των γονιών της νεαρής κοπέλας απέναντι στην ξαφνική δημοσιότητα της κόρης τους, τη συμμετοχή στο φεστιβάλ των Κανών, τις δεξιώσεις,  τις συναντήσεις με σπουδαίους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και  φωτογραφήσεις στον τύπο, το ταξίδι στην Αμερική και την επιστροφή της μικρής πρωταγωνίστριας πίσω στο σχολείο της και την παιδική της ηλικία. 


 Η Ηρώ Παπαμόσχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμο, όπου τελείωσε τις γυμνασια
κές της σπουδές. Αργότερα ήρθε στην Αθήνα και εργάστηκε δύο χρόνια σε εφημερίδα και δέκα στην Εθνική Τράπεζα. Συγχρόνως πήρε το πτυχίο της στα αγγλικά. Με το παιδικό βιβλίο ασχολείται από το 1973. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Επίσης, από το 1998 έως το 2001, καθώς και από το 2009 έως το 2010, ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία της Παιδικής Λογοτεχνίας.


                                                           Η Τατιάνα Παπαμόσχου 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σπούδασε παράλληλα πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολωμού "Εκάβη" φεστιβάλ Επιδαύρου 1987, με το θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Συμφορά από το πολύ μυαλό"1987 και "Νύχτα της κουκουβάγιας" 1997 σκην. Λ.Βογιατζή .
Με το Εθνικό θέατρο από το1992 έως το '95 "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" σκην.Γ.Θεοδοσιάδη, "Κατάληψη" σκην. Ε. Γαβριηλίδη, "Απαγωγή της Σμαράγδως" σκην. Α.Λαιμού και ξανά το 2007 στην "Ανδρομάχη" του Ρακίνα σκην .Δ Μαυρίκιου.
Με το Θεσσαλικό θέατρο: 1991 "Ιφιγένεια εν Ταύροις" σκην Κ.Τσιάνου, 2004 "Τελευταία φεγγάρια" σκην. Γ.Διαμαντόπουλου και 2008 "Πέρσες" σκην. Σ.Τσακίρη. Στις παραστάσεις του Δ.Μαυρίκιου "Εβδομο ρούχο" (θέατρο οδού Κυκλάδων 2002)του Μιχάλη Κακογιάννη "Κοριολανός"(φεστιβάλ Αθηνών 2005,6) και με πολλούς άλλους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.
Στον κινηματογράφο έπαιξε στην Ιφιγένεια του Μ. Κακογιάννη όταν ήταν ακόμα δεκατριών (βραβείο γυναικείου ρόλου φεστιβάλ Θες/νίκης) και αργότερα συμμετείχε στις ταινίες "Γενέθλια πόλη"του Τ.Παπαγιαννίδη, "Γαλάζια εξορία"του Ερντεν Κιράλ, "Τεστοστερόνη"του Γ.Πανουσόπουλου , σε μικρού μήκους ταινίες των οποίων πιο πρόσφατη η:"Καλή χρονιά, μαμά" της Ιρίνας Μπόικο , και σε τηλεταινίες όπως "Ύμνος στην ελευθερία" του Τ.Λυκουρέση, "Τα καημένα" του Γ.Διαμαντόπουλου κ.α.
Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε σειρές βασισμένες συνήθως σε λογοτεχνικά κείμενα, όπως το "Μπουρίνι", "Το σπίτι της θείας" "Η παρέλαση", "Οι φρουροί της Αχαίας" ,"Χειμωνιάτικη λιακάδα" (σκην. Γ.Διαμαντόπουλου), "Ο Λούσιας" (Σ.Καπλανίδη) "Η αίθουσα του Θρόνου" σκην. Π.Δημητρακοπούλου, "Κρυφά μονοπάτια"(Μ.Μανουσάκη), "Γιούγκερμαν"(Γ.Καραντινάκη) και σε σειρές με αυτοτελή επεισόδια όπως "Ανατομία ενός εγκλήματος", "Εσύ αποφασίζεις", "Αστυνόμος Μπέκας"κ.α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου