Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Το νέο βιβλίο του Ντέιβιντ Θορώ - Μόλις κυκλοφόρησε


"Ο Θορώ μας έμαθε πώς να γράφουμε για τη φύση, πώς να τη γνωρίσουμε καλύτερα, πώς να την παρατηρούμε, ακόμα και πώς πρέπει να ζούμε..."

O Θορώ παρακολούθησε τη ζωή των βαρκάρηδων και των υλοτόμων, των λιγοστών αποίκων και των κυνηγών Ινδιάνων, των ρωμαλέων εκείνων ανθρώπων που γράφουν καθημερινά πάνω στη γη τη δική τους ιστορία επιβίωσης. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως  «διψασμένος για εξερεύνηση ταξιδιώτης, οξυδερκής φυσιοδίφης, τολμηρός οραματιστής ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής». Ο Θορώ ταξίδεψε στην αμερικανική ενδοχώρα, ακολούθησε δυσδιάκριτα μονοπάτια, περιπλανήθηκε σε άγρια τοπία, έφτασε στις παρυφές πρωτόγονων δασών, διέσχισε ποταμούς και πάτησε απροσπέλαστα, μη εποικισμένα μέρη, παρατηρώντας τη θαυμαστή αρμονία της φύσης, την τέχνη και τη σοφία της, τη μεταμορφωτική της ικανότητα.. Περιέγραψε εικόνες μοναδικής ομορφιάς και απόλαυσε μια πρωτόγνωρη θαλπωρή, αναλογιζόμενος πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας εάν ήταν εναρμονισμένη με τους αρχέγονους ρυθμούς της φύσης.



Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θορώ (1817-1862) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο Χάρβαρντ (1833-1837) κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά. Αργότερα διδάσκει σε διάφορα σχολεία για να έρθει σύντομα σε σύγκρουση με το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα. Από το 1838 έως το 1841 διευθύνει μαζί με τον αδερφό του ένα μικρό σχολείο, κατόπιν δε (1841-1843) συνεργάζεται με το περιοδικό "Dial" που εξέδιδε ο Έμερσον. Ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης. Στο "Ουώλντεν" το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής, ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου και την πνευματική ανύψωση του ανθρώπου που, σε σύνδεση με το εξωτερικό του περιβάλλον, δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή. Ο Θόρω έγραψε επίσης ποιήματα, δοκίμια, το 14τομο "Ημερολόγιο" ("Journal") καθώς και το "Resistance to civil government" που έγινε γνωστότερο με τίτλο "Πολιτική ανυπακοή" ("Civil disobedience", 1849), έργο στο οποίο κηρύσσει την παθητική αντίσταση απέναντι σε μια άδικη μορφή εξουσίας. Πολέμιος του δουλοκτητικού συστήματος, βοήθησε πολλούς σκλάβους να δραπετεύσουν. Οι ιδέες του επηρέασαν, στον 20ο αιώνα, τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου