Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ - Από την άγνοια στη σοφία


«Εγώ είμαι εξαγωγέας αγκαθιών, κι όλη μου η δουλειά περιγράφεται ως εξής:
Έχεις ένα αγκάθι στο πόδι σου, φέρνω μια βελόνα (που, το δίχως άλλο, μοιάζει κι αυτή με αγκάθι)
και προσπαθώ αυτήν να βγάλω το αγκάθι που σου πληγώνει το πόδι.
Το πρώτο αγκάθι, αυτό που πληγώνει, και το δεύτερο, που πάει να βγάλει το πρώτο, μοιάζουν: είναι και τα δύο αγκάθια. Όταν με τη βοήθεια του δεύτερου βγάλουμε το πρώτο, πρέπει να τα πετάξουμε και τα δυο». Αυτή είναι η ιστορία ενός φανταστικού ταξιδιού από την άγνοια, απ? όπου όλοι ξεκινάμε, προς τη σοφία, όπου δε φτάνουμε ποτέ. Η Σιμρίτι όπως λέγεται η κεντρική ηρωίδα αποδέχεται την πρόκληση και ξεκινά, με συνοδό τον Χόρχε Μπουκάι, την επικίνδυνη εξερεύνηση της ψυχής και του μυαλού της.

«Αυτό εδώ, δεν είναι άλλο ένα βιβλίο του Μπουκάι, (και ίσως ούτε και το βασικό του), αλλά ένα βιβλίο που υπάρχει σε όλα τα προηγούμενα και θα υπάρξει, ίσως, και σε όσα μέλλεται να γράψει. Οπωσδήποτε, οι αναγνώστες του αργεντινού γιατρού γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο να συμπορευτεί κανείς μ' έναν άνθρωπο που αναζητά συνεχώς τη σοφία, καθώς αυτό προϋποθέτει αφοσίωση και εμπιστοσύνη, ενώ μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην απομυθοποίηση και την απογοήτευση. Αυτός είναι, όμως, ο τρόπος που έχει βρει ο Μπουκάι προκειμένου να μας φέρει αντιμέτωπους με την ευθύνη του να είναι κανείς ζωντανός: μπορεί να λυπηθεί, μπορεί να μετανιώσει, μπορεί να απελπιστεί ή να προσβληθεί, όμως, μόνον έτσι θα αφυπνισθεί και θα βιώσει τη μοναδική εμπειρία της απόλυτης ελευθερίας».


Τρίτη 3 Απριλίου 2012

BEST SELLERS ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


BEST SELLERS ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


1) Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών, Γιώργος Ρωμαίος
    Εκδόσεις: Πατάκης

2) Παγκόσμιος Μινώταυρος, Γιάννης Βαρουφάκης
     Εκδόσεις: Λιβάνης

3) Μέρες Αλεξάνδρειας, Δημήτρης Στεφανάκης
     Εκδόσεις: Ψυχογιός

4) Το πρόβλημα Σπινόζα, Irvin Yalom
    Εκδόσεις: Άγρα

5) Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου, Κρις Χάρμαν
     Εκδόσεις: Τόπος

6) Ο Δρόμος της ευτυχίας, Χόρχε Μπουκάϊ
    Εκδόσεις: Opera

7) Περίπατος με τον Πλάτωνα, Ρόμπερτ Ροουλαντ Σμιθ
     Εκδόσεις: Ψυχογίος

8) 30Λεπτα Γεύματα, Jamie Oliver
    Εκδόσεις: Διόπτρα

9) Πίσω από το μεγάλο Ρωσικό τοίχος, Βλαντιμιρ Σορόκιν
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

10) Επιστροφή, Απόστολος Παναγγόπουλος
       Εκδόσεις: Διόπτρα







Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το Βιβλιοπωλείο Παντογνώστης προτείνει 3 υπέροχα, διασκεδαστικά και επιμορφωτικά παιδικά βιβλία!!

1)
Πού πάνε οι γιαγιάδες όταν κανένας δεν τις βλέπει; Πού πάνε οι παππούδες στιγμές στιγμές όταν δεν πρέπει; Γιατί εξαφανίζονται πού και πού και άδικα φωνάζεις «Γιαγιά, γιαγιά, παππού, παππού»; Γιατί προσποιούνται ότι πάνε στο κομμωτήριο, στο καφενείο, στον μανάβη ή στο καθαριστήριο, ενώ στην πραγματικότητα κατευθύνονται κάπου αλλού; Τι θα ανακαλύψει αν τους ακολουθήσει κανείς κρυφά σε ξεχασμένες γειτονιές, έρημες πλατείες και άγνωστες στοές; Ένα νοσταλγικό παραμύθι για τα χρόνια που περνάνε και φεύγουνε, γεμάτο απρόοπτα και εκπλήξεις, που θα συγκινήσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες και θα διασκεδάσει τα εγγονάκια τους.

Όλα τα Παραμύθια Ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά κυκλοφορούν το 2012 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε νέες εμπλουτισμένες εκδόσεις με υπέροχα νέα εξώφυλλα από τον Αλέξη Κυριτσόπουλο.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΝΤΟΡΕΜΥΘΙΑ»

Ο συγγραφέας που έχει στο βιογραφικό του περισσότερα από 100 παιδικά βιβλία, τα οποία έχουν διατεθεί σε χιλιάδες αντίτυπα το καθένα, διατηρεί το χιούμορ του και τη διεισδυτική ματιά του στη σύγχρονη κοινωνία. Τα Παραμύθια Ντορεμύθια έχουν όλα παράρτημα στο τέλος με δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να ακονίζουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητα των μικρών αναγνωστών. Ο μόνος κίνδυνος από αυτά τα παραμύθια είναι ότι ο Τριβιζάς γίνεται εθιστικός για τα παιδιά. Όσα περισσότερα Ντορεμύθια έχουν τόσο περισσότερα θέλουν…
Το Βήμα

2)
Μια τρυφερή ιστορία που μιλά για την αξία της γενναιοδωρίας και την ομορφιά της προσφοράς - ένα γενναίο κορίτσι αφήνει τον τόπο της και ταξιδεύει σε άλλους τόπους, για να ανακαλύψει πού βρίσκεται η αληθινή ευτυχία. Μα καθώς αφήνει τον τόπο της, έκπληκτη διαπιστώνει πως υπάρχουν άνθρωποι που η φτώχεια τούς κάνει να είναι δυστυχισμένοι. Στην αρχή νομίζει πως η ίδια δεν μπορεί τίποτε να κάνει για να τους βοηθήσει, μα γρήγορα θα καταλάβει πως κάτι έχει κι αυτή να τους προσφέρει. Καθώς ανακαλύπτει το βαθύτερο νόημα της καλοσύνης και της αγάπης, το κορίτσι ανακαλύπτει και τη δικιά του ευτυχία, και κυρίως τη γαλήνη, που ποτέ ως τότε δεν είχε γνωρίσει. Η όμορφη και δυνατή αυτή ιστορία του Jeff Brumbeau, που αφηγείται το τι είχε συμβεί πριν από τα όσα αναφέρονται, στο άλλο θαυμάσιο παραμύθι του, το "Δώρο της παπλωματούς", έχει εικονογραφηθεί από την Gail de Marcken με τέτοιο πλούσιο σε χρώματα τρόπο, που λες και συναγωνίζονται σε ομορφιά τα θαυμαστά παπλώματα της ηρωίδας.

3)
 Κάθε φορά που ένα μπαλόνι φεύγει από τα χέρια ενός μικρού παιδιού πού να πηγαίνει άραγε; Στην ιστορία μας, ένα μπαλόνι που το λέγανε Μελίτα, ένα μπαλόνι σαν αυτά που κρατούν στο χέρι τους τα μικρά παιδιά, κάθε βράδυ έβλεπε στον ύπνο του ένα όνειρο για ένα πολύ ξεχωριστό μέρος που το έλεγαν Μπαλάι. Έτσι, μια μέρα ξεκίνησε για το ταξίδι στο άγνωστο Μπαλάι, χωρίς να ρωτήσει τη μητέρα του. 'Ενα ταξίδι με πολλά απρόοπτα, που το γέμισε γνώση και ευτυχία!